Vladimir Petrović Pižon: „Fenomenalna ideja“

CJ5H2813

Mladi fudbaleri Crvene zvezde imali su čast i privilegiju da ih u finalu Turnira prijateljstva 2017, na meču protiv Osijeka, prati četvrta Zvezdina zvezda, legendarni Vladimir Petrović Pižon. Bila je to idealna prilika da sa fudbalskim velikanom razgovaramo o mnogim aktuelnim temama.

Razgovor smo krenuli sa njegovim utiscima o Turniru prijateljstva, koji prati i podržava od prvog dana.

– Svake godine dolazim ovde i gledam utakmice, a mogu da kažem da je sa tih turnira već izašlo nekoliko veoma dobrih igrača, tako da je ovo fenomenalna ideja. Mnogo je lepo na jednom mestu videti igrače iz bivših republika, jer se tako i moja generacija takmičila i družila. Takođe, dobro je i što treneri mladjih selekcija imaju priliku da se sretnu i razmene mišljenja.

U finalu Turnira prijateljstva 2017 igraće vaša Crvena zvezda. Koliko je bitno za klub to što mladje kategorije ostvaruju dobre rezultate?

– To je za svaki klub veliko bogatstvo, a plasman u finale ovako kvalitetnog turnira pokazuje da Crvena zvezda ima talentovane igrače u svom pogonu. Potrebno je da oni nastave da se pravilno razvijaju, kako bi klub u budućnosti dobio kvalitetne igrače za prvi tim.

Da li pratite mladje selekcije Crvene zvezde? Da li ima igrača na koje prvi tim može da računa u budućnosti?

– Pratim podmladak svakako. U Crvenoj zvezdi ima nekoliko veoma talentovanih momaka. To su mali Joveljić, Nikolić, Adžić, braća Ilić… To su sve suvi talenti.

Siniša Mihajlović, bivši fudbaler Crvene zvezde, rekao je nedavno da stranci koji ne prave raliku zauzimaju mesto mladim igračima…

– To je tačno i dobro je da to neko kaže javno. Ipak, nije lako pronaći kvalitetnog stranca. Morate da imate baš dosta osećaja da prepoznate da je on pravi igrač za vaš tim. Ali, kada dovedete dobrog igrača, kao što je Partizan doveo Leonarda, onda je to prava stvar. A, Crvena zvezda nije našla tako dobrog igrača prošle godine.

Kako ste videli prošlu sezonu u kojoj je Crvena zvezda na kraju ostala bez i jednog trofeja?

– U svakom zlu ima nečeg dobrog, ja bih to tako gledao. Treba videti gde smo grešili i izvući pouke, da se to ne bi ponovilo i sledeće godine.

Crveno-beli su nedavno angažovali Mitra Mrkelu za novog sportskog direktora, kao i Vladana Milojevića za novog trenera?

– Ako je Zvezda htela da podmladi i stučni štab mislim da je dobro uradila. Samo je trebalo da se neko izvini Bošku Đurovskom, da kaže eto „prevagnulo je ovo, želimo mlađe“ i onda bih sve razumeo. Ovako mi malo nije prijao način na koji su to uradili.

CJ5H2814

Koliko Crvena zvezda može da postigne u evropskim kvalifikacijama ove godine i koliko je realno da se posle dugo godina domogne Evrope na jesen?

– Videćemo. Mislim da će biti mnogo teško, jer nema mnogo vremena do početka kvalifikacija. Došli su novi trener, novi direktor… Pitanje je koga dovesti, koga pustiti…

Da se na kratko malo vratimo u lepša vremena za Crvenu zvezdu, kada je pod vašim vođstvom pre tačno 21 godinu pobedila Kajzerslautern sa fantastičnih 4:0, a potom se nosila sa Barselonom. Šta je potrebno da klub uradi kako bi ponovo gledali tako velike utakmice na stadionu „Rajko Mitić“?

– Za početak, potrebno je da isti igrači ostanu u Crvenoj zvezdi makar tri godine zajedno. Da se napravi jedna družina koja tri godine razmišlja isto, jede isto, trenira isto. Onda bi moglo nešto da se uradi. Ali, mislim da je to nemoguće.

Zašto tako mislite?

– Iz prostog razloga što je sada takva politika da se igrači prodaju čim malo bolje odigraju.

Attachment