O nama

Kup prijateljstva evropskih klubova je međunarodni fudbalski turnir na Zlatiboru za igrače mlađe od 19 godina, osnovan sa ciljem da na jednom mestu okupi najbolje klubove iz regiona.

Turnir je osnovan sada već davne 2014. godine pod nazivom Turnir prijateljstva, a tokom prve četiri godine organizovan je na terenima Etno sela “Stanišići”.

Nakon 4 godine, prestižni regionalni turnir je preimenovan u Kup prijateljstva evropskih klubova, a takođe je premenjeno i mesto održavanja turnira, pa je od 2018. godine turnir preseljen na Zlatibor.

U svojoj prvoj godini pod novim imenom i na novoj lokaciji, turnir je proširio svoje granice u cilju stvaranja još zanimljivijeg i kvalitetnijeg takmičenja. Osim najpoznatijih regionalnih timova, na premijernom izdanju Kupu prijateljstva evropskih klubova učestvovali su još i turski velikan Fenerbahče, zatim poznati italijanski klubovi Udineze, Torino i SPAL, španski predstavnik Espanjol i jedan od vodećih madjarskih klubova Videoton.

Već od naredne sezone, odnosno od 2019. godine pa sve do danas, turnir se vratio korenima, pa su tako učesnici bili isključivo klubovi koji dolaze sa područja našeg regiona.

Tokom prethodnih 10 godina, turnir su redovno posećivali nekadašnji veliki igrači kao što su Dejan Savićević, Momčilo Vukotić, Ivan Gudelj, Ivan Tomić, Husref Musemić, Predrag Mijatović, Srećko Katenec, Savo Milošević, Mitar Mrkela i mnogi drugi.

Svi ljubitelji fudbala mogu da prate mečeve sa Kupa prijateljstva evropskih klubova na kanalima Sport Kluba.