Mladenović: Da vidimo gde smo u odnosu na region

Navijači Crvene zvezde se i danas sećaju 2003. godine i njegovog pasa sa gotovo pola terena prema Nikoli Žigiću, posle kojeg su crveno-beli poveli u 121. večitom derbiju  i tako trasirali put ka jednoj od najubedljivijih pobeda nad Partizanom u ovom veku.

Naravno, radi se o bivšem veznom igraču crveno-belih Draganu Mladenoviću koji je tokom igračke karijere osvojio dve duple krune sa timom iz Ljutice Bogdana. Danas, on se stara u budućnosti svog voljenog kluba i kao generalni direktor omladinske škole Crvene zvezde radi na stvaranju novih šampiona koji će ostati urezani u sećanje armije navijača.

Mladenović se trenutno nalazi na Zlatiboru sa Zvezdinom juniorskom ekipom, gde crveno-beli učestvuju na prestižnom regionalnom turniru Kupu prijateljstva evropskih klubova.

– Radi se o odličnoj ideji. Kup prijateljstva evropskih klubova predstavlja jedan značajan projekat, kako za ceo region, tako i za naš klub, jer možemo na delu da vidimo gde smo u odnosu na ostale najbolje ekipe iz okruženja – počeo je Mladenović.

Zvezdina omladinska škola poslednjih godina beleži odlične rezultate, a posebno je uspešna bila sezona 2017/18 u kojoj su osvojeni trofeji u svim uzrastima.

– Generalno gledajući, sezona 2017/18 je možda bila i najuspešnija za klub u poslednjih 20-30 godina, ako ne računamo naravno sezonu u kojoj je osvojen Kup šampiona. Ipak, bitno je istaći da smo napravili plan rada koji podrazumeva da nam rezultati u mlađim kategorijama nisu u prvom planu. Nama je u glavnom fokusu afirmisanje mladih igrača i njihova priprema za prvi tim.

Javnost uvek želi da vidi što više mladih igrača u prvom timu, ali Mladenović ističe da to nije baš tako jednostavno.

– Ciljevi koji su postavljeni pred prvi tim su sada malo veći i složeniji, tako da je samim tim i naš posao teži. Malo smo i mi nerealni kao nacija. Mi bismo hteli i da igramo Ligu šampiona, da u prvom timu imamo 15 igrača iz omladinske škole i da osvojimo sve domaće trofeje. Meni je bitno da u svakoj seniorskoj ekipi Crvene zvezde ima neko ko će da predstavlja omladinsku školu. To su prošle sezone bili Aleksa Terzić i Dejan Joveljić, a posebno sam ponosan na činjenicu da smo na utakmicama Lige šampiona protiv Napolija i PSŽ-a imali u prvom timu Joveljića, igrača koji je dete Zvezdine škole.

I Zvezdini klinci su ove godine učestvovali u Ligi šampiona za mlade, a tamo su osvojili samo jedan bod na 6 utakmica. Ipak, stekao se utisak da su crveno-beli bolje igrali nego što to rezultati pokazuju.

– Ti rezultati u Ligi šampiona za mlade su možda jedina stvar koja je ostavila gorak ukus. Ali, s obzirom da smo bili ubedljivo najmlađa ekipa u grupi, sa igračima i po 2 godine mlađim od konkurencije, mogu da budem zadovoljan prikazanim. Dobra stvar je da su kroz tu Ligu šampiona mladih neki igrači ostavili dobar ustisak na ljude koji ih prate. Aleksa Terzić je praktično već prodat Fiorentini, dok očekujemo da se i Joveljićev transfer realizuje u dogledno vreme.

Zanimljivo je istaći da je Crvena zvezda odlučila da neke od svojih najtalentovanijih igrača već prebaci u seniorski fudbal, pa su tako crveno-beli klinci ove sezone nosili dres Grafičara i ostvarili veliki uspeh – pomogli su Zvezdinoj filijali da se plasira u Prvu ligu Srbije.

– Igrači rođeni 98, 99. i 2000. godine koji su prošle godine bili šampioni u svojim kategorijama su ove sezone bili prebačeni u tim Grafičara kako bi osetili seniorski fudbal. I eto već u njihovoj debitantskoj sezoni su osvojili prvo mesto i plasirali se u Prvu ligu Srbije što je svakako značajan uspeh za tako mlade momke. Sigurno da će im naredne sezone biti potrebno jedno 5-6 starijih igrača kako bi se što bolje adaptirali na još snažnije takmičenje, ali sam siguran da će Zvezdina deca nastaviti da napreduju.

Attachment