Milošević: „Iskorak u snazi takmičenja“

SII_5356

Zadovoljno lice Save Miloševića, idejnog tvorca okupljanja mlađih selekcija najjačih timova iz regiona, dok je pratio mečeve premijernog Kupa prijateljstva evropskih klubova na terenima na Zlatiboru, jasno je govorilo šta misli o odluci da se konkurencija pojača sa renomiranim ekipama iz inostranstva.

Odnosno, da već tradicionalni Turnir prijateljstva u Bjeljini, ove godine dobije novu dimenziju, uz podizanje godišta i organizaciju turnira na novoj lokaciji.

– Posle četiri godine u Bjeljini i turnira koji planiramo da nastavimo, ovo je jedan iskorak. I to pre svega iskorak kada je u pitanju snaga takmičenja. Pored najboljih klubova iz regiona, tu je i šest timova iz inostranstva, iz ozbiljnih fudbalskih država. Na osnovu iskustva iz Bjeljine, shvatili smo da treba da pojačamo takmičarski momenat i u skladu sa tim, po prvi put ove godine, pozvali smo ekipe iz Evrope. Bio je to dobar potez, što nam potvrđuju mnogi faktori, pre svega iskustva svih ekipa. Sve grupe su bile jako zanimljive i neizvesne do samog kraja. A, to i jeste suština ovog turnira, da ti momci dobiju jako takmičenje kao i provere gde se nalaze u odnosu na konkurenciju.

Predstojeće Svetsko prvenstvo u Rusiji nezaobilazna je tema sa potpredsednikom FS Srbije i igračem sa 102 meča u dresu sa državnim grbom.

– Kontrolini mečevi protiv Čilea i Bolivije su bile dobra prilike da selektor Krstajić potvrdi neka svoja razmišljanja i dobije neke nove informacije o igračima. Mislim da je u tome uspeo i sigurno da ima jasniju sliku posle tih utakmica oko ekipe i nekih taktičkih detalja. Dobro je što smo dobili Boliviju da se održi dobra atmosfera koja vlada od prvog dana. To mi najviše daje nadu u dobar rezultat. U poslednje vreme sam bio sa ekipom na treninzima i video da su momci svesni situacije i jako motivisani. Rekao sam njima lično, a često to i ponavljam, najvažnije je da oni kao ekipa daju maksimum. U svakom momentu, na svakom treningu, na svakom meču. U tom slučaju, ne brinem za rezultat. A, atmosfera koja sada vlada, daje mi za pravo da duboko verujem da će upravo to i uraditi.

Kao bivši centarfor Milošević odlično zna koliko za jedan tim znači raspoložen napadač. Pa sa tim u vezi i het-trik Aleksandra Mitrovića na generalnoj probi Srbije na meču protiv Bolivije, a koji je došao posle odlične sezone u Engleskoj.

– Zbog Mitrovića sam se u poslednje četiri godine posvađao sa pola Srbije. Da sam maliciozan, sada bih mogao da kažem, šta sam vam rekao – kroz osmeh kaže Milošević i nastavlja: – Jako mi je drago zbog njega. Kada je imao problema i kada ih je on kao mlad igrač sam pravio, uvek je igrao sa karakterom i za tim. A, takav pristup mora da se vrati. Jako je bitno i za ekipu da imamo centarfora koji je u formi. Imamo mi još dosta igrača koji mogu da postižu golove, ali kada je prvi špic u formi to mnogo znači. Iz utakmice sa Bolivijom to je možda i najveći plus. Da Mitrović dobije na dodatnom samopouzdanju i da rivali imaju strah od njega. Pa ako on i ne postigne gol, odbrane će morati da budu fokusirane na njega. Ne bih da ga hvalim puno, ali neće se on pokvariti i sigurno će dati maksimum u Rusiji.

Na stranu želje i ambicije, ali pitanje je koji su realni dometi Srbije na SP u Rusiji.

– Ove ekipa ima kvalitet da posle veoma teške grupe prođe još jednu fazu. Ali, ako prođemo grupu kao drugi, izvesno je da posle toga idemo na Nemačku. A, ko može da garantuje rezultat protiv Nemaca. Ipak, ništa nije nemoguće kada je u pitanju ova ekipe. Koliko god da je to negde kliše, mi zaista moramo da idemo od utakmice do utakmice. S tim u vezi, prvi meč na turniru, protiv Kostarike, sada je apsolutni prioritet. Kvalitet rivala i raspored takođe nameću takav zaključak. Zato fokus ekipe, medija i javnosti mora da bude na njemu. A, ne šta ćemo uraditi i dokle ćemo stići. Svu energiju treba usmeriti na start takmičenja.

Mnogo je ekipa koje u Rusiji ciljaju trofej. A, konkurencija je ogromna. Na tu temu Milošević je rekao:

– Brazil je najveći favorit. Verujem da je dobro naučio lekciju od pre četiri godine. Gledao sam dosta njihovih utakmica, pravili smo analize i zaključak je da deliju stravično. Zatim tu su Španija, Francuska, Argentina sa Mesijem kome je Rusija verovatno poslednji voz da konačno uradi nešto u dresu reprezentacije. Tu je Portugal kao prvak Evrope, pa Belgija za koju se već dugo priča da ima generaciju za velika dela. Izdvojio bih i Hrvatsku koja takođe ima ekipu koja polako dolazi do kraja reprezentativne karijere, ali to je moćan tim sa vrhunskim igračima iz vrhunskih klubova. I njima je možda ovo poslednja šansa sa urade nešto više. U svakom slučaju biće veoma zanimljivo.

Attachment