Kralj: „Kup prijateljstva mi vraća sećanja“

SII_3776

Ivica Kralj za golmane kaže da uvek ima opravdanje i razumevanje pa čak i kad naprave kiks sličan onom koji je zadesio čuvara mreže Liverpula Lorisa Karijusa u finalu ovogodišnje Lige šampiona.

Naš nekadašnji reprezentativni golman Ivica Kralj istakao je da mu je žao što se posle meča Reala i Liverpula nije pričalo o kvalitetu fudbala, o fantastičnom golu Bejla “makazicama” već samo o golmanu Karijusu:

– Moram da priznam da nisam uživao u toj utakmici, baš iz tog razloga što je golman bio krivac za konačan ishod meča. Pogrešio jeste, niko ne beži od toga, ali to su stvari koje se dešavaju. Pogreše i napadači, ali problem je u tome što se golmanova greška najviše vidi i onda svi jedva čekaju to da komentarišu. To što se sada ispostavilo da je Karijus imao potres mozga nikoga ne zanima, svi su ga izvređali. Međutim, moj stav će uvek biti da golmani nikad nisu krivi.

I Ivica Karlj je jedan iz plejade naših poznatih bivših fudbalera koji je posetio turnir Kup prijateljstva evropskih klubova koji se održava na Zlatiboru:

– Poziv da dođem mi nije bio ni potreban. Sa Savom Miloševićem sam prijatelj već 30 godina – kaže Kalj i dodaje:

– Turnir je zaista odličan, možemo da vidimo mnogo dobrih igrača, budućih zvezda. Ovaj turnir mi je vratio sećanja na vreme kada sam ja počinjao da branim. Slično je bilo, doduše ne na ovakvom nivou. U Partizan sam došao 1987. godine i igrali smo na turniru u Austriji. Bio sam proglašen za najboljeg, to mi je tada mnogo značilo. Znam i koliko je nama u to vreme bilo važno kad su nas na utakmicama gledali neki bivši igrača, pa verujem da je to tako i sada. Ovakvi turniri su od izuzetnog značaja za razvoj fudbala, a nema sumnje da će neki od ovih momaka u budućnosti biti nosioci igre u svojim reprezentacijama, u to sam ubeđen.

SII_3787

Euforija pred start Svetskog prvenstva u Rusiji je sve veća:

– Bodriću našu reprezentaciju. Neću sve vreme biti u Rusiji, ali ću uživo gledati sve tri utakmice i nadam se dobrom rezultatu. Najvažnija će svakako biti prva utakmica sa Kostarikom. Statistički gledano, preko 70 odsto reprezentacija koje su pobedile u prvom kolu izborile su plasman u nokaut fazu. Zato je taj start jako važan, ne samo rezultatski već i psihološki. Treba obratiti pažnju na dobru pripremu i da reprezentacija ima neophodan mir.

Ivica Kralj bio je učesnik Mundijala u Francuskoj 1998. godine. Naša selekcija eliminisana je od Holandije, a taj meč obeležila je prečka koju je Predrag Mijatović pogodio sa penala pri rezultatu 1:1:

– Od tada je prošlo evo već 20 godina. Svakako da ostaje žal, ali i to je sastavni deo sporta. Mijat nije iskoristio taj penal, a da smo dali gol utakmica bi verovatno imala drugačiji tok. I dan danas se o tome priča. Peđa Mijatović je kroz svoju bogatu karijeru dao toliko važnih golova, a eto svi i dalje pričaju da se ona prečka još uvek ljulja. Meni je veća žal što u utakmici u grupi nismo pobedili Nemačku, jer smo vodili sa 2:0. U tom slučaju u osmini finala išli bismo na Meksiko, lakšeg protivnika. Ali šta je tu je – zaključio je Kralj.

Attachment