Gudelj: Prijateljstvo se gaji

6R0A4079

Ivan Gudelj, legenda Hajduka i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, od prvog dana je podržao ideje Turnira prijateljstva i veoma je zadovoljan što su organizatori već u drugoj godini podigli granicu na svim poljima organizacije.

U to se lično uverio već prvog dana i izrazio želju da Turnir prijateljstva postane tradicija.

– Neobično mi je zadovoljstvo što sam ponovo u Etno selu Stanišić zbog istog povoda. Ovo je sigurno jedan od najboljih klupskih turnira u Evropi za generaciju rođenu 1999. godine. Na ovom turniru učestvuju momci sa prostora bivše Jugoslavije i to je jedna izuzetna prilika da se uporede mladići iz klubova sa ovih prostora. Zahvaljujući Savi Miloševiću turniru je dat veliki medijski značaj, a to je prilično retko. Prošao sam veliki broj turnira, međunarodnih, evropskih i svetskih šampionata, ali ovakav medijski značaj je nešto posebno. Prenosi su na Sport klubu, a mediji su veoma zainteresovani. To je izuzetan motiv za klubove i igrače. Siguran sam da će nekih 20 do 30 odsto ovih momaka jednog dana igrati za A selekciju.

Među ekipama nema vašeg Hajduka, za koga navijate?

– Došli su je Zagreb, Osijek, Rijeka, Dinamo. To su izuzetno jake škole na ovim prostorima. Verujem i da je Hajduk trebao da bude na ovom turniru, s obzirom da takođe ima izuzetno jaku školu. Nadam se da će sledeće godine biti ovde i naći se sa najboljim klubovima sa ovih prostora. Biću veoma zadovoljan ako se to dogodi.

Da li nekome dajete ulogu favorita?

– Dinamo ima izuzetnu školu, Osijek takođe daje mnogo dobrih igrača. Manje poznajem situaciju u drugim klubovima, ali baš zbog toga je ovaj turnir izuzetan. On daje priliku da se svi izmere i vide gde su u ovom trenutku. Takođe, ovde je dosta skauta iz inostranstva, iz klubova koji imaju veliki značaj u Evropi. To je još jedan razlog zbog kog ovaj turnir ima posebnu dimenziju. Rezultat zaista nije toliko bitan u poređenju sa svim ostalim stvarima.

Prošle godine su igrali mlađi igrači. Sada su tu igrači od 16 godina?

– Mislim da je ovo idealno. U Hrvatskoj o ovom turniru uvek govorim na jedan veoma pozitivan način i smatram da ga treba gajiti.

6R0A4054

Kakva je trenutno situacija u vašem Hajduku?

– Hajduk je trenutno u krizi, u organizacionom smislu. Kriza rezultata može da bude kraća i duža, ona je prolazna. Ali, Hajduk ima veliku tradiciju. To je klub koji može ponovo da se borbi za prvo mesto Hrvatske i to u kratkom vremenskom periodu. To je neminovno. On stalno mora da bude u vrhu, da nastoji i da bude deo Evrope. Omladinska škola radi dobro i pitanje je dobre organizacije. Ona podrazumeva kontinuitet, sa jasnim programima. Ali, uvek je tu i pitanje novca.

Šta onda nedostaje?

– Trenutno mislim da postoji kriza rukovođenja i kriza rezultata. To su veliki problemi, ali navijači su tu. Situaciju bih uporedio sa Zvezdom. Crvena zvezda je veliki klub, bila je prvak Evrope i sveta. To je nešto posebno i retkost. Partizan je takođe bio dobar, kao i Velež. Ali, to je sada gotovo nemoguće upoređivati. Mladi igrači odlazi sa 18 godina, čak i ranije. To je tržište i ne može da se

zaustavi. Sada u klubovima igraju momci sa 17 godina, pomeraju se granice. Zato su ovakvi turniri važni za mlade igrače.

Spomenuli ste ligu Jugoslavije koja je bila među najjačim u Evropi. Da li bi neki vid zajedničkog takmičenja pomogao fudbalu u regionu?

– To je pitanje koje se stalno provlači. Mislim da bi ta liga bila dobro rešenje za podizanje kvaliteta. Ali, navijači su možda najveći problem, u smislu sigurnosti. Ipak, uveren sam da bi sve bilo kvalitetnije, da bi u tom slučaju bilo i mnogo više publike na stadionima. Kroz jedno određeno vreme, mislim da bismo mogli to da uradimo. Treba napraviti analizu nacionalnih liga za koje ne mogu da kažem da su loše. Hrvatska liga je dobra, svi igrači su potekli iz tih klubova. Ali, kvalitet bi sigurno bio veći kada bi se napravila jedna liga za timove iz regiona.

Attachment