Ćurčić – „Promocija prijateljstva“

SII_2920

O Kupu prijateljstva evropskih klubova sada se priča ne samo u regionu, već i u celoj Evropi. Svi sa nestrpljenjem iščekuju početak takmičenja, a neke poznate ličnosti već su doputovale na Zlatibor kako bi prisustvovali utakmicama od samog starta.

Tako je prvi specijalni gost turnira za ovu godinu došao čak iz Londona, da podrži ceo projekat. Njegovo ime je Saša Ćurčić.

Bivši reprezentativac Jugoslavije, igrač koji je gradio karijeru u OFK Beogradu i Partizanu, pre nego što se otisnuo u Englesku gde je nastupao za Bolton, Aston Vilu i Kristal Palas rado je pristao na intervju za zvaničan sajt Kupa prijateljstva evropskih klubova.

Čime se trenutno bavi Saša Ćurčić?

– Radim isto ono što sam radio i ceo život. Što se kaže, rodio sam se sa loptom, živeo sam sa loptom i na kraju ću završiti sa loptom i umreću na fudbalskom terenu kao gospodin. Trenutno radim u Kristal Palasu gde sam između ostalog ambasador kluba. Takođe, radio sam i sa mlađim kategorijama kluba, a sada sam priključen prvom timu. Možda jednog dana budem i menadžer Kristal Palasa.

Došli ste na Zlatibor da prisustvujete premijernom izdanju Kupa prijateljstva evropskih klubova. Kako vam se čini ideja celog projekta?

– Pre svega, prvo bih se zahvalio mom velikom prijatelju Savi Miloševiću na pozivu. Gde god da me on pozove ja bih došao, jer je to jedan izuzetan čovek. Ovakav turnir, koji pre svega promoviše prijateljstvo između naroda, može samo plemenit čovek kao Savo Milošević da organizuje. I izuzetno mi je velika čast da budem deo ovakvog projekta. Igrači koji su ovde nisu ni svesni koliko će im nastup na Kupu prijateljstva značiti, jer preko ovakvih turnira mogu mnogo da nauče od naših starih fudbalskih majstora. Ja nikada nisam bio broj u fudbalu, da budem tu samo da popunim. Ja sam bio talenat, što se kaže Pablo Pikaso sa loptom. A to važi i za Savu i ostale poznate ličnosti koji će biti gosti turnira i koji će biti tu za ove mlade fudbalere.

Neizbežna tema kada ste vi u pitanju je naravno Partizan. Crno- beli su ostali bez titule, ali su zato osvojili nacionalni kup i uspeli da prezime u Evropi. Koliko ste pratili vaš bivši klub u prethodnoj sezoni?

– Ne pratim domaći fudbal već poslednjih 7-8 godina. Čak ni Partizan. Sad da me pitate ne bih mogao da nabrojim ni prvih 11. Ja sam u Londonu, pratim evropski fudbal i mogu da vam kažem da neke evropske lige uopšte nisu jače od srpske lige. Izuzetno sam razočaran kvalitetom fudbala na celom kontinentu, mislim da je značajno opao kvalitet, tako da evropske lige i evropski klubovi za mene nisu bauk. Naši timovi sa pozitivnom atmosferom u timu, sa tom nekom pravom hemijom mogu da dobiju i taj Jang Bojs i ostale. Švajcarska liga nije ništa posebno, kao ni austrijska, mađarska i tako dalje. Pa donja polovina nemačke Bundeslige je neka srednja klasa. Tako da za mene nije iznenađenje da Partizan izađe u Evropu i zgazi nekog, kao što je zgazio Videoton. I to bi igrači odavde trebalo da znaju, trebalo bi da imaju taj karakter i sportski bezobrazluk da dođu kod nekog i pokažu mu da su bolji.

SII_2901

Sigurno, najaktuelnija tema trenutno u fudbalu je predstojeće Svetsko prvenstvo u Rusiji, na kojem će učestvovati i Srbija.

– Da sam ja bio selektor reprezentacije Srbije, Irce i Velšane bi dobio sa 5:0. Sve je to očekivano i znao sam da ćemo da odemo u Rusiju, zato što Rusiju i Srbiju vezuje ta bratska veza. Ne moramo više nigde da idemo, samo u Rusiju kad smo se plasirali. I zato svaka čast momcima na tome.

Kakva su vaša očekivanja pred Svetsko prvenstvo?

– Švajcarska i Kosta Rika isto spadaju u tu srednju klasu, tako da sve zavisi od naše inspiracije. Mislim da su ovi klinci dovoljno bezobrazni, da su mangupi… Vidim da Tadić u Premijer ligi lupa lažnjake Englezima i šalje ih po burek. On je toliko hladnokrvan da imam utisak da Mesi ili Ronaldo stanu ispred njega, da bi on opet uzeo da šmekerski podbode loptu. Nek podbada i u Rusiji i on i Matić i ostali… Samo da izgrade jak timski duh. Jer ako imaš pozitivnu svlačionicu, imaš i rezultate. Videli ste Portugal kako je osvojio prošlo Evropsko prvenstvo. Pa na istom tom takmičenju Vels je došao do polufinala. Ej, Vels, imaju jednog igrača, samo Bejla. I Island je isto daleko dogurao tada, jer su bili ratnici. I upravo to zajedništvo, taj timski duh je krasio sve te tri ekipe. Zato verujem da ako naši budu ginuli jedni za druge, ako budu kao braća, da mogu daleko da doguraju. Oni imaju talenat, samo moraju da ostanu zajedno, do kraja.

Attachment