Ćurčić: Navijam za dobar fudbal

6R0A4274

Radovan Ćurčić, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, stigao je na Turnir prijateljstva u Bijeljinu, gde je boravio i prošle godine.

Činjenica da se Ćurčić ponovo obreo na ovom turniru mlađih kategorija samo pokazuje koliko ovaj skup mladih fudbalera iz celog regiona dobija na značaju, s obzirom da se u ovom uzrastu stvaraju igrači koji kasnije konkurišu i za A selekcije nacionalnih timova.

– Samo ime Turnir prijateljstva dovoljno govori o njemu. Igrači koji ovde dolaze u u pravom uzrastu u kom mogu da pokažu kvalitet i da ekipe i same vide gde se nalaze u ovom trenutku. Prošle godine je bio početak, ovo što vidim sada izgleda još bolje i prerasta u lepu tradiciju.

Prošle godine na Turniru prijateljstva su učestvovali igrači rođeni 2000. godine, a ovog proleća su tu U-16 selekcije.

– Po onome kako je sve zamišljeno i po onome što sam video, igrači već u ovom uzrastu pokazuju svoje domete. Ipak, najbitnije je da sve prolazi u prijateljskom takmičenju, svi žele da pobede, da se takmiče i stvara se pravi sportski rivalitet. To je lepo videti, nadam se da će na kraju pobediti najbolja ekipa.

Ćurčić je posebno istakao da su na jednom mestu okupljeni igrači koje vredi videti.

– Svi igrači su interesantni, ovde su najbolji klubovi sa prostora bivše Jugoslavije, tako da su selektirani najbolji igrači iz regiona.

Reprezentaciji Srbije predstoji nastavak kvalifikacija za odlazak na Euro 2016. i duel sa Danskom.

– Slika nam je sada mnogo jasnija nego pre utakmice sa Portugalijom. Čeka nas susret sa Danskom, biće nekih manjih promena na spisku, pošto ćemo pokušati da pomerimo ono što smo uradili u duelu u Lisabonu. Bilo je dobrih, bilo je slabih stvari, očekujemo da sada napravimo pomak.

6R0A4271

Susret u Kopenhagenu dolazi na kraju sezone u Evropi, dok će se reprezentacija okupiti nešto ranije i odigraće prijateljsku utakmicu sa Azerbejdžanom u Austriji, kako bi iskoristila mogućnost da desetak dana provede zajedno.

– Specifična je situacija, ali tako je i ekipi Danske. Niko ne voli taj termin, igrači su umorni i zasićeni, ali nemamo prostora da tražimo bilo kakav izgovor. Moramo da budemo u najboljem izdanju, koristićemo i pomoć profesora sa Fakulteta za fizičku pripremu kako bismo izjednačili sve igrače. Utakmica sa Azerbejdžanom nam je potrebna pošto smo imali jako malo vremena pred susret sa Portugalijom, da vidimo kako se neki igrači uklapaju u naše zamisli. Biće to ozbiljna provera sa protivnikom koji pod trenerskom palicom Roberta Prosinečkog dobio novu dimenziju. To nije naivna ekipa. Želimo da iz te utakmice izađemo u pozitivnoj atmosferi i da to bude dobra priprema za susret sa Danskom.

 

Domaći šampionat je već rešen, a Ćurčić posebno naglašava da ono nikako nije u drugom planu kada je stručni štab naše selekcije u pitanju.

– Naše prvenstvo je iznedrilo i ove igrače koji su sada u reprezentaciji. Suočavamo se sa problemom da nam igrači rano odlaze i da smo na prošlom spisku imali samo jednog igrača iz naših klubova. Najbolji odlaze rano, već posle šest meseci ili jedne dobre sezone. Ne zanemarujemo domaće prvenstvo, ispratićemo i finale Kupa Srbije i nemamo problem da izaberemo i nekog igrača iz domaćeg šampionata za reprezentaciju, ukoliko on ima kvalitet.

Isto važi i za naše mlađe selekcije, koje Ćurčić odlično poznaje s obzirom da je predvodio naš U-21 tim.

– U našoj A reprezentaciji imamo pet-šest igrača iz mlade reprezentacije. Verujemo mnogo u igrače generacije ’92-95. koji su kapacitet za najbolju selekciju i imaju veliki reprezentativni potencijal.

Mladi fudbaleri u Srbiji poput Šaponjića ili Jovića odmah nakon što stupe na scenu već su na meti velikih stranih klubova, iako se često postavlja pitanje da li fudbalerima može da šteti rani odlazak iz domaćeg okruženja.

– Moje mišljenje se razlikuje od slučaja do slučaja, ali je svakako bolje kada oni ostanu još neku godinu u svojim klubovima gde su se već dokazali i imaju punu podršku, veću minutažu. Ipak, klubovi žive od transfera i to potpuno razumem. Negativno može da utiče na mlade igrače kada odu u inostranstvo i moraju odmah da se dokažu.

Na kraju, Ćurčić je upitan da li ima svog favorita na “Turniru prijateljstva”.

– Ako neke simpatije moram da izrazim, onda prema mom bivšem klubu OFK Beogradu. Dešava se u fudbalu da nekad najbolja ekipa ni ne osvoji turnir. Navijam za dobar fudbal.

Attachment