Brnović: „Kup prijateljstva je prava stvar“

SII_4344

Budućnost, Partizan i Espanjol, tri kluba koja su obeležila njegovu karijeru. Poziv veoma bliskog prijatelja, želja da uživa u odličnom fudbalu, da podrži Kup prijateljstva evropskih klubova i uživa u sjajnom ambijentu. Mnogo je razloga zbog kojih je Branko Brnović došao na Zlatibor.

– Na svaki poziv Save Miloševića se uvek rado odazovem i veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde. Što se tiče samog turnira, ovo je prava stvar. Mnogo je jakih ekipa, uključujući i Espanjol koji je prošao u polufinale i za koji smo igrali Savo i ja. Samo treba nastaviti ovu divnu praksu koja mnogo znači i pomaže igračima. Video sam stvarno dosta dobrih i talentovanih momaka. Treba nam što više ovakvih turnira. Posebno za klubove sa ovih prostora. Primera radi, crnogorska liga nije jaka, a Budućnost je imala priliku da igra i pobedila Torino, što je veliki plus – rekao je Brnović.

Bivši as koji je za četiri sezone u Budućnosti igrao 100 mečeva, a potom u dresu Partizana osvojio dve titule i jedan Kup, smatra da su se vremena promenila i da su mladi igrači sada drugačiji.

– Utisak mi je da smo mi nekada igrali sa više želje. Današnji momci su mnogo okupirani video igricama i telefonima, a mi smo imali veliku želju za treningom i utakmicama. Izgarali smo na terenu. Danas to malo nedostaje. Ali, treba što više raditi sa njima i organizovati više ovakvih turnira – rekao je Brnović

Brnović je pozdravio opredeljenje Budućnosti da forsira mlade igrače i rekao:

– Prošle sezone kod trenera Vermezovića debitovao je veliki broj mladih, sedam, osam, sigurno. To je veliki podstrek za njih. Kada vide da se računa na njih i da su konkurenciji za tim, onda im raste volja i želja za rad. To treba da rade svi, pa i Partizan. Uvek sam nekako bio protiv dovođenja mnogo stranaca. Da mi neko ne zameri, ali doveden je Suma za ne znam kakve pare, a možda je tu bio neki momak iz omladinske ekipe koji je mogao da pruži nešto. Treba paziti ko se dovodi i što više šansi dati našoj deci.

Posle četiri godine kao asistent u stručnom štabu Crne Gore, Brnović je od septembra 2011. do 2016. bio selektor. Broje se dani do Svetskog prvenstva u Rusiji, ali Crne Gore neće biti na njemu iako je bila blizu.

– Uvek nam nešto malo fali. Bili smo u baražu, drugi put izgubili neke mečeve. Ali, selektor Tumbaković ima dosta mladih igrača i odlično radi svoj posao. Malo je nedostajalo, dolaze druga takmičenja. Nije lako, Crna Gora nema toliki fond igrača. Pokušavamo sa mladima. Treba samo verovati, pa se možda jednog dana nađemo na nekom evropskom ili svetskom prvenstvu.

S obzirom da u Rusiji neće biti Crne Gore, Brnović će navijati za Srbiju.

– Ovih dana slušam mnogo komentara, ali to je osobina nas, sa ovih prostora. Izgubi se jedan meč i odmah krenu napadi. Zašto ovaj, zašto onaj. Selektor je taj koji odlučuje i treba ga pustiti da radi svoj posao. Srbija je odlična reprezentacija, ali ne treba zaboraviti da se nalazi u veoma teškoj grupi. Brazil je tu apsolutni favorit, to nema priče. Švajcarska je odlična, Kostarika je mala nepoznanica, ali ima mnogo dobrih igrača. Ne može tako lako da se kaže, idemo dalje. Teško je to. Bilo bi dobro da se prođe grupa, ali i ako se ne prođe, nije smak sveta, pogotovo kada upadnete u tako jaku grupu.

Hrvatska je već po tradiciji deo velikih turnira.

– Ona ima najjaču reprezentaciju sa ovih prostora. Ali, nikada se ne zna. Ni Hrvatska nema laku grupu. Argentina je favorit, Nigerija i Island su takođe odlični. Ali, Hrvatska ima dosta jakih i dobrih igrača. Sada je samo pitanje koliko su istrošeni u svojim klubovima. Koliko Luka Modrić, kao lider tog tima, može da izdrži. Voleo bih da prođu. Prvo Srbija, pa Hrvatska. Ipak, biće baš teško.

Brnović ima 27 utakmica u dresu sa državnim grbom, a bio je i akter Svetskog prvenstva 1998. godine u Francuskoj.

– Imali smo tada mnogo jaku generaciju. Stvarno je šteta što nismo napravili neki uspeh. Imali smo takve igrače, da to teško ponovo može da se nađe u jednoj ekipi. Samo naša greška je što nismo uradili nešto više. Olako smo shvatali mečeve. Mislili smo da imamo mnogo jake igrače i da će svi da padaju pred nama. Imali smo tu utakmicu sa Nemačkom, vodili 2:0, da je to prošlo kako treba, kasnije bismo imali lakše rivale. Međutim, to smo mi, kada mislimo da će sve biti lako, ispadne mnogo teško.

Attachment